Mobo-suunnistus

Mobolla metsään!

MOBO-suunnistusrata – uusi tapa kulkea metsässä ja tutustua suunnistukseen

Mobo on hiukan kuin suunnistuksen ja geokätköilyn ”risteytys”, koska sitä voi harrastaa nykyteknologiaa käyttäen. Mobo eli MOBileOrientation on kansainvälinen sovellus, jonka avulla pääsee suunnistamaan kiintorasteja. Ratoja on Suomessa yli 300 ja maailmalla yhteensä tuhansia ja kaikki kartat ovat aina valmiina puhelimellasi. Mobo-suunnistus sopii kaikenikäisille ja kaikentasoisille suunnistajille. Koululaiskäyttöä ja alkavia suunnistajia varten osa rasteista on tehty helpoiksi. Radan voi kiertää omassa järjestyksessä ja vaikka vain osan radasta kerrallaan. Rastien etsimisestä voit löytää uutta innoketta seuraaville ulkoilukerroillesi!

Lisätietoa Mobo-suunnistuksen aloittamiseen Suunnistusliiton sivuilta  ja videosta.

Suomessa jo 70 Mobo-rataa

Ensimmäiset Mobo-radat on avattu Suomessa toukokuussa 2014. Nyt Suomessa on kaikkiaan jo yli 70 Mobo-rataa, ja niitä syntyy jatkuvasti lisää. Yleensä radat sijaitsevat lähiulkoilualueilla eli ne ovat helposti saavutettavissa. Hollolan lähimmät radat sijaitsevat Vierumäellä ja Pajulahdessa. Sovellus on lähtöisin Virosta, missä ensimmäiset radat tehtiin v 2012. Nettisovelluksen kautta voi seurata eri ratojen kävijämääriä ja muita tilastoja. Omia ratoja, rasteja ja aikoja voi seurata oman puhelimensa My Mobo-toiminnolla. Esim. matkoilla ollessa on ”taskussa” valmiina kaikki 70 suunnistuskarttaa, joten ulkoilemaan voi lähteä vieraisiinkin metsiin tai voi vaikka ”keräillä” Mobo-ratoja.

Ilmainen ohjelma ladataan netistä MOBO tai radan lähtöpaikan taulusta.

  • Valitsemalla sovelluksen asetuksissa ensisijaiseksi alueeksi Finland, saat listaukseen vain suomalaiset radat, muuten koko maailman. Useita Mobo-ratoja löytyy mm. naapurikunnistamme.
  • Sovelluksen rataluettelosta valitset radan paikkakunnan mukaan.
  • Puhelimen näytölle ilmestyy suunnistuskartta, jossa rastit on merkitty.
  • Suunnistaa pitää itse, äppi ei ohjaa sinua rastille. Rastit leimataan puhelimen ruutukoodin lukija-applikaatiolla ja leimaustieto siirtyy suoraan MOBOn verkkosivulle , missä voit seurata omia leimauksiasi, ratojen tilastoja ja vaikka kerätä eri paikkakuntien ratoja kisaten muiden kanssa.

Tiirismaan Ladun Mobo- kännykkäsuunnistusrata

Tiirismaan Ladun tavoitteena on lisätä perheiden ja nuorten metsässä liikkumista tällaisella lapsia ja nuoriakin kiinnostavan uutuuden avulla.  Vuonna 2016 käyttöönotettu rata on kaikkien vapaasti käytettävissä ja sen toivotaan tuovan iloa muillekin luonnossa liikkujille. Älypuhelimeen tarvittavat sovellukset (QR-ruutukoodin lukija ja Mobo-suunnistussovellus) ovat molemmat käyttäjälle maksuttomia ja toimivat kaikilla älypuhelimilla.   QR-koodin lukemiseen tarkoitettu ohjelma, esimerkiksi QuickMark (Android).

Lähtöpiste ja ohjeet Tiiristuvalla

Tiirismaan Mobo-radan lähtöpiste ja käyttöohjeet ovat Tiiristuvalla, eli Heinsuon ja Tapanilan välisen ulkoilureitin varrella Tiirismaan Ladun mehukioskilla (osoite Keskikankaantie 27B).

  • Sovelluksen rataluettelosta valitset radan paikkakunnan mukaan (esim. Hollola Tiilikangas).

Lähtöpisteessä puhelimelle ladataan sovellus ja sen jälkeen alueen suunnistuskartta löytyy puhelimelle hakusanalla Hollola tai hakusanalla Tiirismaa. Rastin ”leimaaminen” tapahtuu joko QR-koodilla tai puhelimen NFC-toiminolla. Rasteja on 14 ja radan voi kiertää haluamassaan järjestyksessä tai vaikka vain muutama rasti kerrallaan. Ensimmäisen kerran jälkeen rasteille voi lähteä mistä vain. Sovelluksen voi ladata myös puhelimen ”play-kaupasta” maksuttomasti.

Osa rasteista on sijoitettu yläkoulun läheisiin maastoihin, jotta koululaiset voivat helposti käyttää rataa suunnistuksen opetteluun. Koulun läheiset rastit ovat helppoja, mutta kokeneempia suunnistajia varten tarjolla on muutama haasteellinenkin rasti Tiirismaan kivikoissa. Mobo-radan avulla toivotaan ihmisten kiinnostuvan suunnistamisesta ulkoilulajina ja kansalaistaitona, jotta jokainen uskaltaisi mennä metsään ilman pelkoa eksymisestä. Mobo-rata toimii esimerkiksi iltakävelijöiden ja koiranulkoiluttajien ilona, koska rasteja voi hakea vaikka yhden kerrallaan ja samalla ulkoilla aina uusia reittejä pitkin. Rasteja voi hakea talvellakin vaikka lumikenkäillen. Mobo-suunnistus sopii myös erilaisten ulkoilu- tai tyky-päivien ohjelmaksi.

Tiirismaan Mobokartta

Sama rata on myös kiintorastirata

Hollolan ja Lahden alueella on ollut puutetta kiintorastiradoista, joilla ”tavallista” suunnistusta voi opetella tai harrastaa omalla aikataululla ja ilman järjestettyä tapahtumaa. Tiirismaan mobiilisuunnistusradan kartta ja samat rastit palvelevat myös kiintorastiratana, eli sama rata toimii sekä perinteisenä kartta&kompassi -suunnistuksessa että uudenlaisessa kännykkäsuunnistuksessa. Paperikartta on tulossa Hollolan kunnan Liikuntatoimen nettisivuille, mistä sen voi itse tulostaa. Valmiiksi tulostettuna karttoja tulee olemaan saatavissa kirjaston Piipahluksesta ja Hollolan uimahallilta. Radan ratamestarina on toiminut konkarisuunnistaja Jorma Kampman.

Lisätietoja Tiirismaan Ladun Mobo-radasta: Tiina Riikonen 050-560 1770